EU:n ja Suomen tulevaisuus sekä Ukraina ovat vahvasti esillä Eurooppa-foorumin ohjelmassa

Eurooppa-foorumi käynnistyy elokuun viimeisellä viikolla 24.–26.8.2022 Turussa. Foorumin ohjelmaosuudet käsittelevät eurooppalaista yhteistyötä ja yhteiskunnan resilienssikykyä, EU:n globaalia roolia erityisesti taloudessa, muuttunutta ulkopoliittista tilannetta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin sekä energiakysymyksiä ja vihreää siirtymää.

— Turun Eurooppa-foorumi on kansallisen EU-keskustelumme tärkein foorumi. Harvoin on ollut oleellisempaa hetkeä keskustella Suomen EU-politiikan suunnasta sekä Euroopan tulevaisuudesta kuin nyt, sanoo pääministeri Sanna Marin.

Suomi ja Eurooppa ovat pandemian, Ukrainan sodan, kohoavien energia-, raaka-aine- ja kuluttajahintojen sekä kiihtyvän inflaation myötä kovassa murroksessa. Torstaina 25.8. Eurooppa maailmassa -päivän ohjelmaan osallistuu niin kotimaisia kuin kansainvälisen tason huippunimiä. Luvassa on mm. Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan ja Tšekin ulkoministeri Jan Lipavskýn tervehdykset, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen puhe valtioneuvoston EU-päätöksenteosta sekä eurooppalaisen ajatushautomo ECIPE:n (European Centre for International Political Economy) johtajan Hosuk Lee-Makiyaman puheenvuoro Euroopan, Yhdysvaltojen ja Kiinan talousalueiden välisestä kehityksestä.

Torstain ohjelmaan on kutsuttu erityisesti EU-maiden suurlähettiläitä sen kansainvälisen ohjelmasisällön vuoksi. Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova osallistuu Eurooppa-foorumin ohjelmaan koko torstaipäivän 25.8. Foorumiin osallistuvat paikan päällä myös Ranskan Suomen suurlähettiläs Agnès Cukierman, Tšekin Suomen suurlähettiläs Adam Vojtěch sekä Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Theresa Bubbear.

Päivän päättää erityinen Ukraina-tilaisuus, jossa edellisen EU:n puheenjohtajamaan Ranskan sekä nykyisen puheenjohtajamaan Tšekin suurlähettiläät Cukierman ja Vojtěch kommentoivat Ukrainan ja EU:n suhdetta. Lisäksi alivaltiosihteeri Kai Sauer Suomen ulkoministeriöstä kommentoi esiin nousevia kysymyksiä Suomen näkökulmasta.

Tilaisuuden päätteeksi Turun ja Harkovan kaupungit allekirjoittavat ystävyyskaupunkisopimuksen.

— Ukraina on osa Eurooppaa. Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa on kääntänyt Euroopan poliittisesti ja taloudellisesti uuteen asentoon. Sota vaikuttaa koko Euroopan politiikkaan, talouteen ja energiahuoltoon merkittävästi – puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä ja tuhosta, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

— Turun kaupunki seisoo vahvasti eurooppalaisten arvojen takana, tukien Ukrainaa ja sen demokraattista kehitystä. Ystävyyskaupunkisuhteen solmiminen Turun ja Harkovan välillä on osa tätä prosessia. Eurooppa-foorumi on erinomainen paikka keskustella, mitä tämä kaikki merkitsee eurooppalaiselle turvallisuudelle, pormestari Arve jatkaa.

Osallistuminen on avointa kaikille virtuaalisella tapahtuma-alustalla sekä Hansatorilla Speakers’ Corner yleisötapahtumassa 

Eurooppa-foorumin suorat verkkolähetykset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa reaaliaikaisesti virtuaalisen tapahtumasivun kautta osoitteessa event.prospectumlive.com/europeforum. Tapahtumasivu on avautunut 22.8. Keskusteluun voi osallistua kommentoimalla ja esittämällä kysymyksiä tapahtumasivulla ja Twitterissä. Kaikki foorumin ohjelmaosuudet tallennetaan, ja ne ovat katsottavissa myöhemmin Eurooppa-foorumin YouTubessa.

Uutena ohjelmaosuutena foorumissa on Schuman-seuran järjestämä yleisötilaisuus Speakers’ Corner perjantaina 26.8. klo 13–17 Turun Hansakorttelin Hansatorilla. Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, energiasta ja vihreästä siirtymästä sekä nuorten mielenterveydestä. Ohjelma on avoin kaikille paikan päälle saapuville ja se on muiden foorumin ohjelmaosuuksien tapaan mahdollista katsoa jälkikäteen taltiointina Eurooppa-foorumin YouTube-kanavalla.

Speakers’ Cornerin ohjelman juontaa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja eri ohjelmaosioissa panelisteina nähdään muun muassa europarlamentaarikot Alviina Alametsä, Henna Virkkunen, Miapetra Kumpula-Natri, Nils Torvalds, Sirpa Pietikäinen ja Ville Niinistö sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

40 järjestäjää, 30 ohjelmaosuutta ja lähes 200 puhujaa

Eurooppa-foorumissa on mukana tänä vuonna yli 40 erillistä järjestäjää yli 30 ohjelmaosuudella sekä lähes 200 puhujaa. Kolmen päivän aikana keskustellaan muun muassa eurooppalaisesta yhteistyöstä ja yhteiskunnan resilienssikyvystä, EU:n globaalista roolista erityisesti taloudessa, muuttuneesta ulkopoliittisesta tilanteesta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin sekä energiasta ja vihreästä siirtymästä. Foorumin teemana on Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä.

Foorumin päätapahtumapaikat ovat Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Turun kaupunginteatteri sekä virtuaalinen tapahtuma-alusta verkossa. Muita tapahtumapaikkoja ovat Hansatori Turun Hansakorttelissa sekä Åbo Akademin Arken.

Suomen poliittisen kauden käynnistävässä Eurooppa-foorumissa päättäjät, asiantuntijat ja yleisö osallistuvat korkeatasoisiin keskusteluihin. Puhujiksi saapuvat muun muassa pääministeri Sanna Marin, komissaari Jutta Urpilainen, valtiovarainministeri Annika Saarikko, ulkoministeri Pekka Haavisto, työministeri Tuula Haatainen, opposition Petteri Orpo ja Riikka Purra, opetusministeri Li Andersson, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, europarlamentaarikot Alviina Alametsä, Mauri Pekkarinen ja Sirpa Pietikäinen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas.

Kaikissa ohjelmissa on simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi

Tänä vuonna foorumin suoria verkkolähetyksiä seuraaville sekä paikan päälle saapuville on tarjolla reaaliaikainen simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi Radisson Blu Marina Palace -hotellin sekä Turun kaupunginteatterin ohjelmaosioissa.
Simultaanitulkkaus ei ole saatavilla Arkenin ja Hansakorttelin tapahtumissa.

Suuntaa Euroopan tulevaisuuteen ja tule mukaan Eurooppa-foorumiin 24.–26.8.2022!