Eurooppa-foorumi kutsuu kaikki keskustelemaan Euroopan ja Suomen tulevaisuudesta 24.–26.8.

Eurooppa-foorumi näkyy ja kuuluu jälleen loppukesän Turussa 24.–26.8.2022. Asiantuntijat, päättäjät ja yleisö osallistuvat ajankohtaisiin keskusteluihin päätapahtumapaikoilla sekä verkossa foorumin omalla virtuaalitapahtuma-alustalla osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum, joka avataan yleisölle maanantaina 22.8. Suorissa verkkolähetyksissä on saatavilla ohjelmista myös simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi. Tänä vuonna foorumissa on mukana uutena osuutena Speakers’ Corner -yleisötapahtuma Hansatorilla.

Eurooppa-foorumissa on mukana tänä vuonna yli 40 erillistä järjestäjää yli 30 ohjelmaosuudella. Kolmen päivän aikana keskustellaan muun muassa eurooppalaisesta yhteistyöstä ja yhteiskunnan resilienssikyvystä, EU:n globaalista roolista erityisesti taloudessa, muuttuneesta ulkopoliittisesta tilanteesta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin sekä energiasta ja vihreästä siirtymästä.

— ”Viimeistään Putinin julma hyökkäyssota Ukrainassa on herättänyt koko Euroopan siihen, että fossiiliriippuvuus Venäjästä ei voi jatkua. Uusiutuvilla energiamuodoilla vahvistetaan koko maanosan energiaitsenäisyyttä ja suojataan kansalaisia fossiilisen energian hinnanvaihteluilta. Ihmisiä on tuettava tässä siirtymässä.”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

— ”Turun Eurooppa-foorumi tarjoaa erinomaiset edellytykset käydä keskustelua myös ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Suomi on tänä vuonna tehnyt historiallisia päätöksiä – nyt on aika puhua siitä, mikä muuttuu, kun kuljemme kohti Nato-jäsenyyttä,” sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Suomen poliittisen kauden käynnistävässä tapahtumassa päättäjät, asiantuntijat ja yleisö osallistuvat korkeatasoisiin keskusteluihin. Ohjelma on täydentynyt ja uusina puhujina foorumiin saapuvat muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, europarlamentaarikot Alviina Alametsä, Mauri Pekkarinen ja Sirpa Pietikäinen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas.

Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova osallistuu Eurooppa-foorumin ohjelmaan koko torstaipäivän 25.8. ajan. Foorumiin osallistuvat paikan päällä myös Ranskan Suomen suurlähettiläs Agnès Cukierman, Tshekin Suomen suurlähettiläs Adam Vojtěch sekä Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Theresa Bubbear. Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola avaa foorumin torstaipäivän videopuheenvuorossaan.

Foorumin koko ohjelma puhujineen löytyy täältä.

Teemana Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä

Vallitseva maailmantilanne muokkaa myös huomista: Eurooppa-foorumissa tarkastellaankin Suomea sekä Euroopan unionia koskettavien ajankohtaisaiheiden rinnalla tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia eri näkökulmista. Tapahtuma rakentuu päiväkohtaisten aiheiden ympärille. Eurooppa-foorumin tämänvuotisena teemana on Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä.

Keskiviikon tiedepäivässä 24.8. puhuttavat muun muassa Euroopan vihreän siirtymän konkreettinen edistäminen sekä tutkittu tieto. Lisäksi keskiviikkona syvennytään ajankohtaisiin kriiseihin ja yhteiskunnan resilienssiin muutosten keskellä, tarkastellaan eurooppalaisen yhteistyön eri osa-alueita sekä keskustellaan suomalaisen työmarkkinamallin uudistustarpeesta ja suomalaisesta neuvottelu- ja sopimusjärjestelmästä. Turun ilmastofoorumissa puolestaan käännetään katseet huomisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin ilmastotyön näkökulmasta.

Tiedepäivän eri ohjelmaosioissa päästään kuulemaan muun muassa työministeri Tuula Haataisen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan, Turun yliopiston rehtori Jukka Kolan, maakuntajohtaja Kari Häkämiehen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkija Saila Heinikosken ajatuksia.

Torstain 25.8. Eurooppa maailmassa -päivän avaa Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola. Talouskysymyksiä tarkastellaan päivänpolttavien energia-asioiden sekä kansainvälisen kaupan ja kilpailun kehityksen näkökulmista. Ilmastokeskusteluun syvennytään kaupunkien hiilineutraaliustavoitteiden sekä fossiilitalouden kysymysten kautta. Talous- ja ilmastoaiheiden ohella Euroopan ja sen lähialueiden demokratia- ja ihmisoikeuskysymykset nousevat myös keskustelunaiheiksi.

Päivän ohjelmaosioissa esiintyvät ja keskustelevat muun muassa Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, europarlamentaarikko Heidi Hautala, taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman, Turun pormestari Minna Arve sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Perjantain 26.8. Suomi Euroopassa -päivän avaa keynote-puheenvuorollaan EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen. Keskustelu Suomen asemasta Euroopassa huipentuu neljän puolueen puheenjohtajien EU-poliittiseen pääministeritenttiin. Pääministeri Sanna Marin (SDP), valtiovarainministeri Annika Saarikko (Keskusta), Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra keskustelevat EU:n nykytilanteesta, tulevaisuudesta ja tulevan hallituksen Eurooppa-politiikasta.

Päivän aikana pohditaan myös, millaista Venäjä-politiikkaa Suomi tarvitsee tulevaisuudessa. Åbo Akademin Arken-salissa EU-asioita puidaan alueellisesta näkökulmasta käsin: oikeustieteen tohtori Allan Rosasin johdolla käydään keskustelua ruotsinkielisessä paneelissa Ahvenanmaan asemasta osana Eurooppaa; keskustelijoina ovat muun muassa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ja Ahvenanmaan maaneuvos Veronica Thörnroos.

Speakers’ Corner -yleisötilaisuus Hansatorilla 26.8. klo 13–17 

Eurooppa-foorumissa uutena osuutena on tänä vuonna yleisötilaisuus Speakers’ Corner, joka kutsuu suuren yleisön Turun Hansakortteliin keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, energiasta ja vihreästä siirtymästä sekä nuorten mielenterveydestä. Ohjelma on avoin kaikille paikan päälle saapuville ja se on muiden foorumin ohjelmaosuuksien tapaan mahdollista katsoa jälkikäteen taltiointina Eurooppa-foorumin YouTube-kanavalla.  

Speakers’ Cornerin ohjelman juontaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja eri ohjelmaosioissa panelisteina nähdään muun muassa europarlamentaarikot Alviina Alametsä, Henna Virkkunen, Miapetra Kumpula-Natri, Nils Torvalds, Sirpa Pietikäinen ja Ville Niinistö sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola

Euroopan nuorison vuosi vahvasti läsnä ohjelmistossa 

Vuosi 2022 on EU:n n nuorison teemavuosi. Nuoret ovat tärkeitä muutosvaikuttajia ja heillä on ratkaiseva rooli rauhanomaisten ja demokraattisten yhteiskuntien rakentamisessa nyt ja tulevaisuudessa. Teemavuoden tavoitteena on kiinnittää huomiota nuorten yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja hyvinvointiin sekä luoda nuorille uskoa ja mahdollisuuksia tulevaisuuteen.  

Eurooppa-foorumi tarjoaa osaltaan mahdollisuuden ja avoimen alustan oppia lisää mielenkiintoisista teemoista, käydä kansalaiskeskustelua sekä lisätä suoraa vuoropuhelua nuorten ja päättäjien välillä. Foorumi sisältää nuorten järjestämää ja nuorille suunnattua ohjelmaa, jossa käsitellään mm. nuorten roolia EU-päätöksenteossa sekä nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä

Nuorten teemavuoteen liittyvät ohjelmat Eurooppa-foorumissa:

  • Torstai 25.8. klo 14, Kaupunginteatterin lämpiö, ”Nuorten rooli muuttuvassa EU-päätöksenteossa”. Järjestäjä: Turun Eurooppanuoret.
  • Perjantai 26.8. klo 9, Kaupunginteatterin lämpiö, ”Miten EU vaikuttaa nuorten yrittäjien mielikuviin maataloudesta?” Järjestäjä: MTK.
  • Perjantai 26.8. klo 10, Kaupunginteatterin lämpiö, ”Nuoret, arvot ja EU – Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja osallisuus Euroopassa”. Järjestäjä: Opetushallitus.
  • Perjantai 26.8. klo 14.30, Hansatori, ”Covid-19, ilmastokriisi ja Ukrainan sota – Mitä nuorten mielenterveydelle kuuluu haastavassa maailmantilanteessa?”. Järjestäjä: Opetushallitus.

Tule mukaan keskustelemaan Euroopan ja Suomen tulevaisuudesta!

Eurooppa-foorumin suorat verkkolähetykset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa reaaliaikaisesti virtuaalisen tapahtumasivun kautta osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum. Tapahtumasivu avautuu 22.8. Keskusteluun voi osallistua kommentoimalla ja esittämällä kysymyksiä tapahtumasivulla ja Twitterissä. Kaikki foorumin ohjelmaosuudet tallennetaan, ja ne ovat katsottavissa myöhemmin Eurooppa-foorumin YouTubessa.

Tänä vuonna Eurooppa-foorumin suoria verkkolähetyksiä seuraaville sekä paikan päälle saapuville on tarjolla reaaliaikainen simultaanitulkkaus suomi-englanti-suomi Radisson Blu Marina Palace -hotellin sekä Turun kaupunginteatterin ohjelmaosioissa. Simultaanitulkkaus ei ole saatavilla Arkenin ja Hansakorttelin tapahtumissa.

Eurooppa-foorumiin on myös mahdollista osallistua paikan päällä ilmoittautumisen kautta, joka aukeaa foorumin verkkosivuilla maanantaina 15.8. klo 12. Paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Suuntaa Euroopan tulevaisuuteen ja tule mukaan Eurooppa-foorumiin 24.–26.8.2022!