Eurooppa-foorumi starttaa torstaina 27.8. – tule mukaan kuuntelemaan ja kommentoimaan livelähetykseen!

Kaksipäiväinen Eurooppa-foorumi alkoi torstaina 27.8. ja jatkuu aina perjantai-iltaan asti. Kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan ja kyselemään Euroopasta livelähetyksiin osoitteessa www.europeforum.fi.

Ohjelmiin voi osallistua kommentoimalla ja esittämällä kysymyksiä mobiilisovelluksessa, tapahtumasivulla ja Twitterissä. Keskustelut tallennetaan, ja ne ovat katseltavissa myöhemmin muun muassa YouTubesta.

Livesivun kautta pääsee myös virtuaaliselle Eurooppa-torille, jossa foorumin ohjelmajärjestäjät esittelevät toimintaansa.

Eurooppa-foorumi on valtakunnallinen kansalaisjärjestöjen ja julkisen vallan yhteistyöstä syntyvä keskustelufoorumi, jossa kuka tahansa voi osallistua keskusteluun politiikkojen, päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa.

”Eurooppa-foorumin yhteydessä on monesti todettu, että Turulla on erityinen historia suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Turulle, Suomen eurooppalaisimmalle kaupungille, Eurooppa-ulottuvuus on erittäin tärkeä. Olemme täysillä mukana yhteisessä Eurooppa-projektissa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Turku on myös vahvasti sitoutunut dialogin edistämiseen keskenään verkottuneiden eurooppalaisten kaupunkien kesken niiden roolista nyt ja tulevaisuudessa, myös koronakriisin ratkaisemisessa”, painotti Turun kaupunginjohtaja Minna Arve foorumin avajaistilaisuudessa.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve Eurooppa-foorumin avajaisissa. Kuva Jaska Poikonen / Turun Kaupunki

Suomi on ollut EU:ssa 25 vuotta – nyt Eurooppa-keskustelu on tärkeämpää kuin koskaan

Tämän vuoden foorumin keskiössä ovat Suomen 25-vuotinen EU-jäsenyys, Green Deal ja ulkopolitiikka sekä järjestöt ja nuoret. Suomen poliittisen kauden avaustapahtumassa asiantuntijat, päättäjät ja yleisö osallistuvat korkeatasoisiin keskusteluihin, joissa puhujina ovat muun muassa komissaari Jutta Urpilainen ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Kahden päivän aikana nuorisojärjestöjen ohjelmissa käsitellään muun muassa EU:n globaalia roolia sekä EU:n suhteita Kiinaan ja Afrikkaan. Nuorten EU-huippukokoukseen ja sen tulosten tarkasteluun osallistuu myös komissaari Jutta Urpilainen.

Talous- ja tiedepäivänä torstaina 27.8. pureuduttiin erityisesti Green Dealin vaikutuksiin sekä Itämeren tilaan ja alueen haasteisiin. Lisäksi torstaina keskusteltiin Turun terveysklusterista eurooppalaisen tutkimuksen veturina, turvallisista tietoverkoista kestävän digitaalisen kasvun ytimessä sekä pikamuodista ja EU:n roolista yritysvastuullisuuden edistäjänä.

Green Deal -panelistit Piia Noora Kauppi, Henna Virkkunen ja Juha Marttila. Kuva: Jaska Poikonen / Turun Kaupunki

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokelan moderoimassa keskustelussa tarkasteltiin vuonna 1995 Euroopan unioniin liittyneiden Suomen, Ruotsin ja Itävallan suhdetta Euroopan unioniin ja tulevaisuuteen.

Perjantaina 28.8. politiikka ja tiede kohtasivat, kun ohjelmissa pohdittiin etenkin Suomen 25-vuotista EU-taivalta sekä suunnattiin katse myös tulevaisuuteen: millaista Eurooppaa Suomi haluaa? Minne EU ja Suomi ovat menossa? Komissaarikeskustelussa ajatuksia vaihtoivat komissaari Jutta Urpilainen sekä entiset komissaarit Jyrki Katainen ja Erkki Liikanen. Työmarkkinajärjestöt puolestaan keskustelivat Suomen seuraavasta 25 vuodesta EU:ssa.

Vakautta ja vaurautta – Eurooppa-politiikka osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa -seminaarissa keskustelivat muun muassa valtiovarainministeri Matti Vanhanen, komissaari Jutta Urpilainen, MEP Alviina Alametsä, Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa, EU:n sotilasesikunnan päällikkö Esa Pulkkinen, johtaja Mika Aaltola, Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston johtaja Timo Pesonen sekä kansanedustajat Ilkka Kanerva, Mika Niikko ja Erkki Tuomioja. Seminaarin avasi ministeri Pertti Salolainen. Juontajana toimi Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.