Skip to main content

Eurooppa-foorumi järjestettiin jo kuudetta kertaa Turussa 30.8.–1.9.2023. Tällä kertaa EU-keskustelun ykkösareenan teemana oli ”Muuttuva Eurooppa”, joka kokosi keskusteluihin lähes 800 päättäjää, asiantuntijaa ja kansalaista. Kolmen päivän ajan valokeilassa olivat kysymykset turvallisuuspolitiikasta ja taloudesta sekä vihreästä siirtymästä ja sen työkaluista.

Foorumissa toteutettiin 38 korkealaatuista ohjelmaosuutta yli 40 ohjelmajärjestäjän ja 170 puhujan voimin. Livelähetyksissä vieraili tapahtuman aikana 2500 uniikkia kävijää. Ensi vuonna Eurooppa-foorumi järjestetään 28.–30.8.2024.

− Eurooppa-foorumi on syksyn lähtölaukaus kotimaan poliittiselle keskustelulle sekä keskustelussa Euroopan unionin suunnasta, tulevasta kehityksestä ja Suomen paikasta EU:ssa, sanoo pääministeri Petteri Orpo.

− Turun Eurooppa-foorumin yhdeksi pääteemaksi oli tänä vuonna valittu tarkkanäköisesti ”Eurooppa maailmassa”. EU on Suomelle keskeinen väline kansainvälisessä politiikassa. On elintärkeää, ettemme geopoliittisen kilpailun koventuessa käännä selkäämme muulle maailmalle, vaan tiivistämme kansainvälisiä kumppanuuksiamme, sanoo komissaari Jutta Urpilainen.

− Eurooppa on onnistunut vahvistumaan aina kriisien kautta. Viime aikoina on eletty monenlaisia kriisejä. Uskon, että se vahvistaa Eurooppaa tulevaisuudessa entisestään, mutta se ei synny itsestään. Se vaatii työtä hyvien asioiden eteen, sen kaiken tärkeän asian eteen minkä takia Eurooppa on olemassa vapauden, turvallisuuden ja mahdollisuuksien takaajana, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Eurooppa-foorumiin saapuivat puhujiksi muun muassa pääministeri Petteri Orpo, komissaari Jutta Urpilainen, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, ulkoministeri Elina Valtonen, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Alexander Stubb, Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Turun pormestari Minna Arve.

Foorumiin osallistuivat myös EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski, Ruotsin eurooppaministeri Jessika Roswall sekä Krimin alueen asioiden johtaja Maria Tomak. Europarlamentaarikoista foorumissa keskustelivat Ville NiinistöSirpa PietikäinenElsi KatainenNils TorvaldsHenna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Alviina Alametsä.

Kaikki foorumin ohjelmatallenteet ovat katsottavissa verkossa

Foorumin aikana osallistujat keskustelivat aktiivisesti niin paikan päällä, tapahtuma-alustan kautta kuin sosiaalisessa mediassakin. Foorumin järjestelyissä korostettiin EU:n osaamisen teemavuotta, moniäänisyyttä ja kaikkien kansalaisten mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa EU-keskusteluun.

Kaikki tapahtuman ohjelmat ovat katsottavissa myöhemmin videotallenteina Eurooppa-foorumin sivujen kautta osoitteessa www.europeforum.fi ja foorumin YouTube-kanavalla. Livestriimien tallenteet ovat katsottavissa jo nyt päiväkohtaisina tallenteina Eurooppa-foorumin tapahtuma-alustalla.