Skip to main content

Suomen politiikan, talouden ja tieteen syyskausi käynnistyy jo kuudetta kertaa Turusta, kun päättäjät, asiantuntijat ja tieteentekijät kokoontuvat Turkuun keskustelemaan Eurooppa-foorumissa 30.8.–1.9.2023. Kolmen päivän ajan valokeilassa ovat kysymykset turvallisuuspolitiikasta ja taloudesta sekä vihreästä siirtymästä ja sen työkaluista. Puheenvuoroissa kohtaavat muun muassa Ruotsin eurooppaministeri Jessika Roswall sekä Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlerkreutz.

EU-keskustelun ykkösareena Suomessa kutsuu myös yleisön osallistumaan yhteisiin keskusteluihin muuttuvasta Euroopasta. Ilmoittaudu Lyyti-linkillä, jos haluat osallistua paikan päällä Turun Taideakatemiassa ja konservatoriossa (Linnankatu 60) pidettäviin ohjelmaosuuksiin.

Voit myös osallistua virtuaalisen tapahtumasivun kautta ilman ennakkoilmoittautumista osoitteessa.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Speakers’ Corner -yleisötapahtuma pidetään tänä vuonna Turun kauppatorilla perjantaina 1.9. klo 12–17 eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista.

Kaikki Eurooppa-foorumin tilaisuudet ovat maksuttomia ja tulkataan englanniksi (pois lukien Kauppatorin Speakers’ Corner). Keskustelut tulevat tallenteina katsottaviksi jälkikäteen YouTube-kanavalle.

Vuoden 2023 teemana on Muuttuva Eurooppa

Eurooppa-foorumissa keskustelee tänä vuonna päättäjiä ja asiantuntijoita tieteen, politiikan ja talouden huipulta: muun muassa pääministeri Petteri Orpo, komissaari Jutta Urpilainen, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, ulkoministeri Elina Valtonen, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Alexander Stubb, Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Turun pormestari Minna Arve.

Foorumiin osallistuvat myös maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski sekä Krimin alueen asioiden johtaja Maria Tomak. Europarlamentaarikoista foorumissa keskustelevat Ville NiinistöSirpa PietikäinenElsi KatainenNils TorvaldsHenna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Alviina Alametsä. Lisäksi foorumiin osallistuu tutkijoita, professoreita, nuorisojärjestöjen jäseniä ja eri alojen asiantuntijoita.

Kattoteeman ”Muuttuva Eurooppa” alla Turussa ruoditaan keskiviikkona esimerkiksi Ahvenanmaan ja Krimin itsehallintoa. Torstaina keskustellaan vihreästä siirtymästä sekä Itämeren pelastamisen keinoista: vihreistä innovaatioista, infrastruktuuri-investoinneista, merikäytävistä ja energiamarkkinoista ja vertaillaan paikallisen sopimisen eroja sekä yhteisiä piirteitä Suomessa ja Ruotsissa. Perjantain ohjelmassa ovat muun muassa pääministeri Petteri Orpon haastattelu, eurooppaministereiden Adlercreutz ja Roswall keskustelu, transatlanttiset suhteet, geopolitiikka sekä kauppa, vihreä siirtymä ja seuraavan EU-komission ohjelma.

Foorumin koko ohjelma puhujineen löytyy osoitteesta europeforum.fi/ohjelma/.

Speakers’ Corner kutsuu kaikki Turun kauppatorille

Viime vuoden foorumissa lanseeratun Speakers’ Cornerin teema tänä vuonna on ”Eurooppa NYT”. Ohjelma järjestetään tällä kertaa Turun kauppatorilla perjantaina 1.9. klo 12–17. Speakers’ Corner on kaikille avoin eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Ohjelmassa on luvassa keskusteluja Euroopan osaamisen teemavuodesta ja siitä, miten vihreä ja digitaalinen siirtymä avaavat uusia mahdollisuuksia ihmisille ja EU:n taloudelle. Puhujina ovat muun muassa MEPit Ville Niinistö, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen ja Nils Torvalds sekä puhemies Jussi Halla-aho ja Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen. Speakers’ Cornerin juontaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Kuten kaikkiin Eurooppa-foorumin tilaisuuksiin, voit osallistua Speakers’ Corneriin myös suorissa lähetyksissä virtuaalisen tapahtumasivun kautta osoitteessa.