Diskussionstemat för följande Speakers’ Corner är Finland i Europa och världen

Finlands ambassadör i USA, Mikko Hautala, gästar evenemanget Speakers’ Corner den 12 april 2023 i Åbo.

Mikko Hautala började sin diplomatiska karriär vid Finlands ambassad i Kiev. Innan Washington var Hautala Finlands ambassadör i Moskva i fyra år. Speakers’ Corner -diskussionen, som leds av Markku Jokisipilä, chef för Centrum för parlamentariska studier, handlar bland annat om europeisk utrikes- och säkerhetspolitik i en föränderlig värld, Finlands erfarenheter av processen för att ansöka om medlemskap i Nato och effekterna av Finlands Nato-medlemskap för Europas säkerhet som helhet. Ukrainakriget, de transatlantiska relationerna, Rysslands position i det nya Europa och Kinas roll i den nya världsordningen diskuteras också.

– Vårens Speakers’ Corner -evenemang bjuder på smakprov på höstens Europaforum. Vi är väldigt glada att vi får prestigefyllda gäster till Europaforums olika evenemang även utanför själva forumet, kommenterar Matti Niemi, ordförande för Europa Forum i Åbo.

Diskussionen kan ses som en videoinspelning på YouTube. Diskussionen hålls på finska.

Vårens första Speakers’ Corner som gästades av statsminister Sanna Marin kan ses i sin helhet på Europaforums YouTube-konto.

Europaforum äger rum 30 augusti–1 september 2023 och även i år inleds politikens höst från Åbo. Det preliminära programmet publiceras på Europaforums webbplats i maj.