Europaforum Åbo var en framgång

Europaforumet ordnades i Åbo 29–31.8.2019. Nästan tvåhundra experter och påverkare diskuterade med 6 000 deltagare så väl på plats som via nätet.

– Vi är verkligen glada och nöjda över, hur stor utsträckning vi även i år hade fått med Finlands politiska ledning, europaparlamentariker som experter. Forumets program var återigen av verklig hög kvalitet, och jag framför ett varmt tack för det åt alla programarrangörer och samarbetspartners. Vi riktar nu blicken också mot nästa års forum, som kommer att bli ännu mer deltagande och internationellare, säger Åbos stadsdirektör Minna Arve.

Europaforumet möjliggör dialog

Europaforum Åbos särskilda mål var i år återigen att möjliggöra en dialog mellan beslutsfattare, experter och medborgare. Under forumet kunde medborgarna kommentera och ställa frågor både på plats och genom mobilapplikationen som användes på evenemanget.

– Europaforum Åbo som arrangerades för andra gången var en framgång. Evenemanget växte från ifjol till helt nya mått, och nu kan man säga att det har bildats en äkta arena för Europa-diskussionen i Finland, gläder sig projektchefen Väinö Kuusinen.

Den större delen av Europaforumets 50 programdelar streamades live. Streamingar och deras inspelningar sågs ca 4 100 gånger under de tre dagarna.

Europaforumet syntes mycket bra i kanaler på sociala medier. På Twitter har publicerats 1 100 tweets av ca 400 olika användare med hashtagarna #eurooppafoorumi och #europeform. Bara på Facebook nådde Åbo stads inlägg med Europaforum ca 31 000 Facebook-användare.

Bilder Europaforum Åbo 2019: https://bit.ly/2nhNSMT

Detta är Europaforum Åbo:

  • Europaforum Åbo är en årlig öppning av den politiska säsongen där man analyserar Finlands roll i Europa och i Europeiska unionen. Evenemanget ordnades första gången år 2018.
  • Europaforum Åbo erbjuder aktuell information om EU samt främjar öppen diskussion mellan medborgarna och beslutsfattarna – diskussion som grundar sig på vetenskaplig information.
  • Under Europaforumet år 2018 ordnades totalt 30 evenemang där nästa 2 000 medborgare diskuterade med hundra sakkunniga och påverkare. I Europatorgets evenemang deltog dessutom tusentals medborgare.
  • År 2019 har antalet programarrangörer fördubblats och under tre dagar ordnas mer än 50 separata evenemang.
  • 2019 år forumets evenemang ordnades på besöks- och innovationscentret Joki, i Studion och på Biblioteksgården i Åbo stads huvudbibliotek samt på Lilltorgets evenemangsscen.
  • www.europeforum.fi