EU:s och Finlands framtid samt Ukraina har en framträdande roll i Europaforumets program

Europaforumet ordnas sista veckan i augusti 24–26.8.2022 i Åbo. Forumets programavsnitt behandlar det europeiska samarbetet och samhällets resiliensförmåga, EU:s globala roll särskilt inom ekonomin, det förändrade utrikespolitiska läget såväl nationellt som internationellt samt energifrågor och grön övergång.

— Europaforumet i Åbo är det viktigaste forumet för vår nationella EU-diskussion. Sällan har det varit viktigare att diskutera riktningen för Finlands EU-politik och Europas framtid än nu, säger statsminister Sanna Marin.

I och med pandemin, kriget i Ukraina, de stigande energi-, råvaru- och konsumentpriserna samt den allt snabbare inflationen befinner sig Finland och Europa i en brytningstid. Torsdagen den 25 augusti deltar både inhemska och internationella toppnamn i programmet för dagen Europa i världen. Bland annat utlovas hälsningar från Europaparlamentets talman Roberta Metsola och utrikesminister Jan Lipavskij, Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainens anförande om statsrådets EU-beslutsfattande samt ett anförande från chefen för den europeiska tankesmedjan ECIPE (European Centre for International Political Economy) Hosuk Lee-Makiyama om utvecklingen mellan Europas, Förenta staternas och Kinas ekonomiska territorier.

Till programmet på Europa i världen-dagen har i synnerhet EU-länders ambassadörer bjudits in på grund av dagens internationella programinnehåll. Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova deltar i Europaforumets program under hela torsdagen 25.8. I forumet deltar också Frankrikes ambassadör i Finland Agnès Cukierman, Tjeckiens ambassadör i Finland Adam Vojtech och Storbritanniens ambassadör i Finland Theresa Bubbear.

Dagen avslutas med ett speciellt Ukraina-evenemang där ambassadörerna Cukierman och Vojtech från EU:s föregående ordförandeland Frankrike och nuvarande ordförandeland Tjeckien kommenterar förhållandet mellan Ukraina och EU. Därutöver kommenterar understatssekreteraren Kai Sauer från Finlands utrikesministerium frågor som uppkommer ur Finlands synvinkel.

Som avslutning på evenemanget undertecknar Åbo stad och staden Charkiv ett vänortsavtal.

— Ukraina är en del av Europa. Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina har förändrat Europas politiska och ekonomiska läge. Kriget har en betydande inverkan på hela Europas politik, ekonomi och energiförsörjning – för att inte tala om det mänskliga lidande och den förstörelse som kriget orsakar, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

— Åbo stad står starkt bakom europeiska värderingar och stöder Ukraina och dess demokratiska utveckling. Vänortsavtalet mellan Åbo och Charkiv är en del av denna process. Europaforumet är ett utmärkt tillfälle att diskutera vad allt detta innebär för den europeiska säkerheten, fortsätter borgmästare Arve.

Deltagandet är öppet för alla på den virtuella evenemangsplattformen och på publikevenemanget Speakers’ Corner som ordnas på Hansatorget

Europaforumets direkta webbsändningar kan fritt ses i realtid via den virtuella evenemangssidan på adressen event.prospectumlive.com/europeforum. Evenemangssidan har öppnat 22.8. Man kan delta i diskussionen genom att kommentera och ställa frågor på evenemangssidan och Twitter. Alla programområden i forumet sparas och kan ses senare på Europaforumets YouTube.

Ett nytt avsnitt av Europaforumet är i år publikevenemanget Speakers’ Corner som ordnas av Schumansällskapet och bjuder in allmänheten till Hansakvarteret i Åbo för att diskutera utrikes- och säkerhetspolitik, energi och grön övergång samt ungdomars mentala hälsa. Programmet är öppet för alla som anländer på plats och det kan liksom andra programavsnitt i forumet i efterhand ses som inspelning på Europaforumets YouTube-kanal.

Programledare för Speakers’ Corner är Markku Jokisipilä, direktör för Centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet och i de olika programavsnitten ser vi bland annat europaparlamentarikerna Alviina AlametsäHenna VirkkunenMiapetra Kumpula-NatriNils TorvaldsSirpa Pietikäinen och Ville Niinistö samt direktören för Utrikespolitiska institutet Mika Aaltola.

40 arrangörer, 30 programavsnitt och nästan 200 talare

Europaforumet har i år över 40 separata arrangörer med över 30 programavsnitt och nästan 200 talare. Under tre dagar diskuterar man bland annat det europeiska samarbetet och samhällets resiliensförmåga, EU:s globala roll särskilt inom ekonomin, det förändrade utrikespolitiska läget såväl nationellt som internationellt samt energi och grön övergång. Temat är Finlands och EU:s ställning som en del av den föränderliga internationella ordningen.

Forumets huvudsakliga evenemangsplatser är Radisson Blu Marina Palace, Åbo stadsteater och den virtuella evenemangsplattformen på webben. Andra evenemangsplatser är Hansatorget i Hansakvarteret i Åbo samt Arken vid Åbo Akademi.

Beslutsfattare, sakkunniga och allmänheten deltar i högklassiga diskussioner under evenemanget som inleder Finlands politiska säsong, Talare är bland annat statsminister Sanna Marin, kommissionär Jutta Urpilainen, finansminister Annika Saarikko, utrikesminister Pekka Haavisto, arbetsminister Tuula Haatainen, oppositionens Petteri Orpo och Riikka Purra, undervisningsminister Li Andersson, Sitras överombudsman Jyrki Katainen, försvarsminister Antti Kaikkonen, Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen, miljö- och klimatminister Maria Ohisalo, näringsminister Mika Lintilä, utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist, europaparlamentariker Alviina AlametsäMauri Pekkarinen och Sirpa Pietikäinen, Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola samt direktören för Näringslivets delegation Emilia Kullas.

Direktsändningarna har simultantolkning på finska-engelska-finska

I år erbjuder vi simultantolkning i realtid på finska-engelska-finska till dem som följer Europaforumets direkta webbsändningar samt till dem som anländer på plats till programavsnitten i Radisson Blu Marina Palace samt Åbo stadsteater.

Programmens simultantolkning är inte tillgänglig på Arken och Hansakvarteret.

Sikta in dig på Europas framtid och kom med på Europaforumet 24–26.8.2022!