Toppnamn inom politik, ekonomi och forskning samlas igen i Europaforumet i augusti

Det preliminära programmet för Europaforumet publicerades i dag på Europadagen. Även i år förs en öppen diskussion om Finlands och Europas framtid i Åbo den 24–26 augusti. Temat för årets Europaforum är Finlands och EU:s ställning som en del av den föränderliga internationella ordningen. Talare är bland annat statsminister Sanna Marin, finansminister Annika Saarikko, utrikesminister Pekka Haavisto, partiledarna Petteri Orpo och Riikka Purra, undervisningsminister Li Andersson och Jyrki Katainen, överombudsman för Sitra.

Det preliminära programmet för Europaforumet publicerades i dag på Europadagen! Du kan bekanta dig med det här.

Under den snabbt förändrade världssituationen svarar Europaforumet igen på det aktuella behovet av en Europadebatt och samlar människor från olika samhällsområden. I årets Europaforum diskuterar man Finlands och EU:s ställning som en del av den föränderliga internationella ordningen.

– Rysslands anfallskrig mot Ukraina har dominerat och dominerar förberedelserna och diskussionerna inför nästa Europaforum. En historisk diskussion om Finlands säkerhetspolitik förs före och ännu under forumet, kärnan i diskussionen är vårt medlemskap i Nato. Finlands beslut fattas i maj och i den andan har forumets program beretts, säger arbetslivsprofessor Anders Blom, Europa-forum i Åbo rf:s ordförande.

Diskussionsämnen är utrikes- och säkerhetspolitiken samt EU:s roll i en föränderlig värld

Under tre dagar utlovas diskussioner i hybridprogrammet om det förändrade utrikespolitiska läget både nationellt och internationellt. Evenemanget är uppbyggt kring dagliga teman.

Onsdagen den 24 augusti handlar om forskningsrön. Under universitetens ledning diskuterar man bland annat det europeiska samarbetet och läkemedelsutvecklingen samt utlovar ett klimatforum.

Torsdagen en 25 augusti är temat Europa i världen, dvs. vilken roll har EU globalt? I anförandena lyfts bland annat den gröna övergången samt utvecklingen av den internationella handeln och konkurrensen fram.

Fredagen den 26 augusti är temat Finland i Europa och det utlovas ett utrikes- och säkerhetspolitiskt seminarium på toppnivå samt en EU-politisk statsministerutfrågning, där fyra partiledare diskuterar EU:s nuläge samt framtiden och den kommande regeringens Europapolitik.

Även i år deltar ett stort antal ministrar, Europaparlamentariker och toppexperter inom vetenskap, ekonomi och politik i diskussionen. Temaåret 2022 är det Europeiska ungdomsåret och programmet under Europaforumet erbjuder många tillfällen för unga att delta i diskussionen.

Deltagandet är öppet för alla på plattformen för virtuella evenemang

De huvudsakliga platserna där Europaforumets evenemang tar plats är hotell Radisson Blu Marina, Åbo stadsteater och forumets egen plattform för virtuella evenemang. Det är enkelt och med låg tröskel att delta i evenemanget via livestreamingen. Det går att skicka frågor och kommentarer till Live-evenemangen via chatten på plattformen för virtuella evenemang och på Twitter. Diskussionerna spelas in och det är möjligt att se dem senare på YouTube.

Sikta in dig på Europas framtid och kom med i Europaforumet 24 –26.8.2022!