Skip to main content

Årets huvudtalare vid det årliga Europaforumet i Åbo är Italiens före detta premiärminister Enrico Letta. Han kommer att hålla ett anförande om behovet av reform inom EU:s industripolitik och statsstöd onsdagen den 28 augusti vid forumets öppningsceremoni.

Lettas prestigefyllda rapport om EU:s inre marknad, som publicerades i våras, är ett av tre centrala dokument som vägleder den kommande Europeiska kommissionens arbetsprogram. Europaforumet erbjuder en unik möjlighet att höra om rapportens viktigaste slutsatser och konkreta åtgärder för att reformera EU:s industripolitik och statsstödssystem under den kommande kommissionsperioden, direkt från experten Letta själv.

Enrico Letta var Italiens premiärminister 2013-2014 och ledare för det italienska Demokratiska partiet 2021-2023. Letta övergick från en akademisk karriär till politik 1998. Han var minister för EU-frågor 1998, industriminister 1999-2001 och ledamot av Europaparlamentet 2004-2009. År 2014 blev han dekan för Paris School of International Affairs vid Sciences Po-universitetet. För närvarande är han ordförande för Jacques Delors-institutet och ledamot i det italienska parlamentets underhus.

Årets tema för Europaforumet är Europas trygga framtid. Forumet kommer att innehålla över 30 diskussioner som behandlar temat genom geopolitik, ekonomisk säkerhet och hållbarhet.

Europaforum är Finlands flaggskeppsevenemang för europeisk politisk diskussion, som samlar ihop många politiker, opinionsbildare och experter. I år hålls evenemanget den 28-30 augusti i Åbo Stadsteater. Du kan anmäla dig till evenemanget från och med den 14 augusti på https://europeforum.fi/sv. Evenemangets diskussioner kan också följas live online.