Skip to main content

Europaforumet samlas den 28–30 augusti. Evenemanget i Åbo bjuder på toppnamn inom politik, ekonomi och vetenskap. Till de internationella talarna hör Italiens före detta premiärminister Enrico Letta, direktören för European Centre for International Political Economy och den ansedda ekonomiexperten Hosuk Lee-Makiyama, Agnieszka Bartol-Saurel som ansvarar för Polens EU-politik och Marc Lemaître, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation. Forumet öppnas av statsminister Petteri Orpo. 

Andra bekräftade talare är bland annat Ville Tavio, utvecklings- och utrikeshandelsminister, Paavo Lipponen, före detta statsminister och ordförande för SDP, Olli Rehn, generaldirektör för Finlands Bank, Erkki Liikanen, före detta EU-kommissionär och före detta generaldirektör för Finlands Bank, Janne Känkänen, verkställande direktör för Försörjningsberedskapscentralen, Lotta Nymann-Lindegren, direktör för det nya EU-ansvarsområdet för Finlands näringsliv, Professor vid Helsingfors universitet Laura Kolbe och Heidi Hautala, tidigare långvarig ledamot i Europaparlamentet. I årets forum får vi även höra synpunkter från de nyvalda europaparlamentarikerna, såsom Li Andersson, Henna Virkkunen, Maria Ohisalo, Pekka Toveri, och Eero Heinäluoma.  

Europaforum i Åbo rf:s ordförande Matti Niemi och ordförande för Europaforumets strategiråd Reijo Kemppinen är nöjda med deltagarantalet och deltagarnivån i årets evenemang. 

– Vi är mycket glada över hur aktivt de viktigaste påverkarna i vårt samhälle har kommit med i Europaforumet även i år. Vi har ett brett utbud av ministrar, ambassadörer, generaldirektörer, forskare och toppexperter från när och fjärran på kommande. Man måste tala om EU först när ärendena bereds och under de närmaste åren är vi med där och fattar beslut som är mycket viktiga även för Finland, säger Niemi och Kemppinen. 

Allmänheten kan anmäla sig till forumet från och med den 14 augusti 

Europaforumet ordnas 28–30 augusti på Åbo Stadsteater. Allmänheten kan också följa diskussionerna genom att anmäla sig till evenemanget på förhand på adressen www.europeforum.fi. Antalet platser är begränsat och de delas ut på plats i ankomstordning. 

Mer information om programmet, talare och anmälan finns på adressen www.europeforum.fi/sv. 

Alla diskussioner på Europaforumet kan också följas live på webben på adressen www.europeforum.fi. Det krävs ingen förhandsanmälan för att delta via webben. De finsk- och svenskspråkiga programavsnitten simultantolkas i realtid till engelska. 

Inspelningarna från evenemanget kan dessutom ses i efterhand på YouTube: https://www.youtube.com/@eurooppa-foorumi  

Den politiska hösten börjar även i år i Åbo. Välkommen med och diskutera vår gemensamma trygga framtid!