Skip to main content

Finlands Europapolitiska flaggskeppsevenemang Europaforumet ordnas igen 28–30.8.2024 i Åbo. Evenemanget samlar betydande påverkare, experter och beslutsfattare från både Finland och Europa för att diskutera aktuella frågor och framtida utmaningar. I år stiger Finlands och Europas trygga framtid fram som det centrala temat för forumet.

Det tre dagar långa evenemanget ger en heltäckande översikt över säkerhetstemat ur ett geopolitiskt, hållbart och ekonomiskt perspektiv. Statsminister Petteri Orpo öppnar forumet och håller ett av huvudanförandena.

Det internationella perspektivet framförs av Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta, som också är en av huvudtalarna under evenemangets öppningsceremoni. Den rapport om EU:s inre marknad som Letta publicerade i vår, är en av de viktigaste rapporterna för den kommande kommissionens arbetsprogram. Andra internationella gäster som gästar evenemanget är bland annat Marc Lemaître, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation, Agnieszka Bartol, Polens statssekreterare med ansvar för Europafrågor, samt Hosuk Lee-Makiyama, direktör för Europeiska internationella centret för politisk ekonomi.

Andra bekräftade talare är bland annat Ville Tavio, utvecklings- och utrikeshandelsminister, Paavo Lipponen, före detta statsminister och ordförande för SDP, Olli Rehn, generaldirektör för Finlands Bank, Timo Pesonen, generaldirektör för kommissionens försvarsindustriavdelning, Janne Känkänen, verkställande direktör för Försörjningsberedskapscentralen och Lotta Nymann-Lindegren, direktör för det nya EU-ansvarsområdet för Finlands näringsliv. Även åsikter från de nyvalda europaparlamentarikernas, såsom Li Andersson, Eero Heinäluoma och Pekka Toveri, hörs i år.

Delta på plats eller på webben

Även i år är ett stort antal ministrar, nyblivna EU-parlamentariker och toppexperter inom vetenskap, ekonomi och politik med för att diskutera dagens heta frågor. Förra året samlade Europaforumet 3 600 deltagare och 170 talare till över 40 evenemang. I år erbjuder evenemanget ett unikt tillfälle att fördjupa sig i säkerhetsteman som är centrala för Finlands och Europas framtid.

Evenemanget ordnas på Åbo Stadsteater och man kan delta både på plats och på webben. Mer information om programmet och anmälan finns på adressen www.europeforum.fi/sv.

Europaforumet är ett tillfälle att mötas och utbyta Europatankar – kom med du också!