Skip to main content

Europas framtid är full av utmaningar som man måste hitta lösningar på. Det nya Europaparlamentet som valdes i juni och den nya kommission som håller på att bildas möter en komplicerad värld som förändras snabbt. Kriget i Ukraina fortsätter, Ryssland är mer oförutsägbart än tidigare, klimatförändringen och förlusten av den biologiska mångfalden kräver snabba och effektiva åtgärder. EU:s andel av den globala bruttonationalprodukten minskar och konkurrensen på världsmarknaden blir allt hårdare. Var är Europa nu och vart är det på väg?

Dessa frågor behandlas djupgående under Europaforumet 28–30.8.2024. Forumet samlar de främsta opinionsbildarna inom politik, ekonomi, forskning och intresseorganisationer. Under forumet hörs många synpunkter på Europas framtid och säkerhet. Till det tre dagar långa evenemanget väntas cirka 1 000 deltagare och programmet består av 42 olika sessioner.

Statsminister Petteri Orpo öppnar diskussionerna genom att dra upp riktlinjer för Finlands framtida Europapolitik. Italiens före detta statsminister Enrico Letta belyser utsikterna för EU:s industri- och statsstödspolitik. Finlands före detta statsminister Paavo Lipponen, som på 1990-talet ledde Finland in i EU:s kärna, bedömer Europas, EU:s och Finlands nuläge och framtid.

Paneldebatterna behandlar säkerheten i Europa på ett mångsidigt sätt. I diskussionerna lyfter man fram den kritiska infrastrukturens hållbarhet, den militära säkerheten, försörjningsberedskapen, den kulturella resiliensen, investeringarnas och innovationernas framtid samt demokratins och klimatförändringens säkerhetsdimensioner. EU:s stöd till Ukraina, avveckling av strategiska beroenden, EU-parlamentets styrkeförhållanden och den nya kommissionens viktigaste mål är också högaktuella teman.

Talare är bland annat Finlands nominerade kommissionär Henna Virkkunen, försvarsmaktens kommendör Janne Jaakkola, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation Marc Lemaitre, Natoambassadör Klaus Korhonen och Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn.

Diskussionen om Europa är nu viktigare än någonsin – kom med!

Europaforum erbjuder en unik möjlighet att delta i diskussionerna om Europa och rikta blicken mot Europas framtid.

Deltagande:

  • Kom med på plats och följ det mångsidiga programmet vid Åbo Stadsteater genom att anmäla dig på förhand på adressen www.europeforum.fi/sv
  • Evenemanget är öppet för alla och avgiftsfritt, men kräver förhandsanmälan
  • Du kan också följa med allt program live på webben utan separat anmälan på adressen www.europeforum.fi/sv
  • Under forumet delas platserna ut i den ordning deltagarna anländer

Kom med och skapa en gemensam, trygg europeisk framtid! Anmäl dig nu på adressen www.europeforum.fi och säkerställ din plats på Finlands Europapolitiska flaggskeppsevenemang.