Eurooppa-foorumi kokosi yhteen satoja päättäjiä, asiantuntijoita ja kansalaisia

Eurooppa-foorumi järjestettiin kolmatta kertaa Turussa 27.–28.8.2020. Kahden päivän aikana järjestettiin yli 30 korkealaatuista ohjelmaosuutta, ja paikan päällä olleiden päättäjien ja asiantuntijoiden lisäksi foorumiin osallistui livelähetyksissä tapahtuman aikana 1500 uniikkia kävijää. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 25.–27.8.2021.

– Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta Eurooppa-foorumi toteutui nyt kolmatta kertaa, ja tämä on merkittävä asia. Aito kansalaiskeskustelu on mahdollista myös poikkeuksellisissa tilanteissa, kun siihen löydetään yhdessä tahto ja keinot. Haluan kiittää erityisesti tapahtuman ohjelmajärjestäjiä, jotka tekivät tämänkin vuoden Eurooppa-foorumin erittäin laadukkaat keskustelut mahdolliseksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Foorumin rajallisessa osallistumisessa paikan päällä noudatettiin tarkoin viranomaisten suuria tilaisuuksia koskevia ohjeita takaamalla turvavälit sekä tarjoamalla osallistujille kasvomaskit ja tarvittavat tuotteet hygieniasta huolehtimiseksi.

Tänäkin vuonna jokaisella oli mahdollisuus seurata foorumia verkossa live-lähetyksinä ja myöhemmin tallenteina sekä kommentoida ja esittää kysymyksiä foorumin tapahtumasivun ja mobiilisovelluksen kautta.

”Suomi-EU-Venäjä -haasteet”, moderaattorina emeritus professori Heikki Paloheimo, puhujina valtiovarainministeri Matti Vanhanen, tutkimusjohtaja Hanna Smith, Hybridiosaamiskeskus, tutkija Veera Laine, Ulkopoliittinen instituutti. Kuva: Jaska Poikonen / Turun Kaupunki

Foorumin pääteemana Suomi 25 vuotta EU:ssa

Tämän vuoden foorumin keskiössä olivat etenkin Suomen 25-vuotinen EU-jäsenyys, Green Deal ja ulkopolitiikka sekä järjestöt ja nuoret. Suureen komissaarikeskusteluun perjantaina 28.8. osallistuivat nykyinen komissaari Jutta Urpilainen sekä entiset komissaarit Erkki Liikanen ja Jyrki Katainen. Kahden päivän aikana nuorisojärjestöjen ohjelmissa käsiteltiin muun muassa EU:n globaalia roolia sekä EU:n suhteita Kiinaan ja Afrikkaan.

Kaikki tapahtuman ohjelmat ovat katsottavissa myöhemmin YouTube-tallenteina Eurooppa-foorumin sivujen kautta osoitteessa www.europeforum.fi.

Eurooppa-foorumin 2020 mediakuvat: https://bit.ly/2Ef9Z2O

Nuorten EU-huippukokous ja meppipaneeli vierailukeskus Joessa 27.8. Kuva: Anna Mattila / Turun kaupunki