Eurooppa-foorumi 2022 oli menestys – ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne, talous sekä energia puhuttivat päättäjiä, asiantuntijoita ja kansalaisia

Eurooppa-foorumi kokosi Turkuun 24.–26.8.2022 viidettä kertaa keskustelemaan lähes 900 päättäjää, asiantuntijaa ja kansalaista. Kolmen päivän aikana toteutettiin 45 korkealaatuista ohjelmaosuutta 40 ohjelmajärjestäjän ja 200 puhujan voimin. Livelähetyksissä vieraili tapahtuman aikana 3600 uniikkia kävijää. Vuonna 2023 Eurooppa-foorumi järjestetään 30.8.–1.9. Teemana tulevat olemaan transatlanttiset sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet.

Palaa Eurooppa-foorumin tunnelmiin tämän koostevideon myötä: Koostevideo 2022.

Kolmen tapahtumapäivän teemoina olivat ”Tutkittu tieto”, ”Eurooppa maailmassa” ja ”Suomi Euroopassa”. Foorumin aikana keskusteltiin muun muassa muuttuneesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Ukrainasta, eurooppalaisesta yhteistyöstä ja yhteiskunnan resilienssikyvystä, EU:n globaalista roolista taloudessa sekä vihreästä siirtymästä ja energiakysymyksistä. Tapahtumaan osallistui paljon kansainvälisiä kutsuvieraita, mm. Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja lukuisa joukko EU-maiden suurlähettiläitä.

Eurooppa-foorumin viimeisenä päivänä perjantaina käytiin puoluejohtajien kesken EU-poliittinen pääministeritentti, ja Turun Hansakorttelin yleisötapahtumassa pohdittiin ulko- ja energiapolitiikkaa sekä keskusteltiin nuorten mielenterveydestä.

– ”Pidän tärkeänä, että Eurooppa-foorumi kokoaa suomalaiset vuosittain keskustelemaan EU-asioista. Juuri nyt on tälle keskustelulle oikea hetki, koska elämme murrosaikaa. Eurooppa-foorumi voikin toimia kansallisen EU-politiikan selkänojan, yhteisen tahtotilan rakentamisen alustana”, sanoo komissaari Jutta Urpilainen.

– ”Muuttuva maailmanpoliittinen todellisuus ja Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa on korostanut eurooppalaisen yhtenäisyyden tarvetta. Olen iloinen, että Eurooppa-foorumi on tänäkin vuonna tarjonnut meille paikan keskustella ja hakea yhteistä näkemystä Euroopan tulevaisuudesta ja Suomen paikasta siinä”, toteaa Turun pormestari Minna Arve.

– ”Eurooppa-kysymyksissä on noussut selkeästi uusi yhteisöllisyyden tunne, ja Eurooppa-foorumista on tullut tämän yhteisöllisyyden muoto. Mukaan on tullut paljon uusia toimijoita, toimintatapoja ja organisaatioita, jotka ovat löytäneet Eurooppa-foorumista oman paikkansa”, sanoo Eurooppa-foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja Anders Blom.

Eurooppa-foorumiin saapuivat puhujiksi muun muassa pääministeri Sanna Marin, komissaari Jutta Urpilainen, valtiovarainministeri Annika Saarikko, ulkoministeri Pekka Haavisto, työministeri Tuula Haatainen, opposition Petteri Orpo ja Riikka Purra, opetusministeri Li Andersson, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, europarlamentaarikot Alviina Alametsä, Mauri Pekkarinen ja Sirpa Pietikäinen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas.

Kaikki foorumin ohjelmatallenteet ovat katsottavissa verkossa

Foorumin aikana osallistujat keskustelivat aktiivisesti niin paikan päällä, tapahtuma-alustan kautta kuin sosiaalisessa mediassakin. Foorumin järjestelyissä korostettiin EU:n nuorten teemavuotta, moniäänisyyttä ja kaikkien kansalaisten mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa EU-keskusteluun.

Kaikki tapahtuman ohjelmat ovat katsottavissa myöhemmin videotallenteina Eurooppa-foorumin sivujen kautta osoitteessa www.europeforum.fi. Livestriimien tallenteet ovat katsottavissa jo nyt päiväkohtaisina tallenteina Eurooppa-foorumin tapahtuma-alustalla osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum/.