EEurooppa murroksessa – Tervetuloa Turkuun!

Euroopan tulevaisuus on kaikkien huulilla. Suomen tulevaisuus on keskinäisriippuvuutta Euroopan tulevaisuuden kanssa. Turkuun kokoontuvat keskustelijat edustavat maamme tärkeimpiä näkemyksiä Euroopan kehityksen suunnasta. Eurooppa-Foorumin perustamista ja synnyttämistä voidaan pitää käännekohtana kansallisessa Eurooppa-keskustelussa, jossa uudet jakolinjat vaikuttavat.

Onko meillä vielä eroa EU:sta ajavaa poliittista puoluetta tai liikettä? Ja onko meillä vielä EU:n federalistista kehitystä ajavaa puoluetta tai liikettä? Puolueiden poliittisten linjojen kirkastamiseksi näkemykset EU:n tulevaisuudesta ovat olennaisia rakennusaineita. Sellainen puolue, jolla ei ole kirkasta näkemystä Euroopan tulevaisuudesta, ei menesty. Sen ovat tämän vuoden valtiolliset vaalit osoittaneet. EU saapuu tienhaaraan, jossa yksi sen ydinasevalloista – Britannia – on eroamassa sisämarkkinoista ja unionista. Britannia kääntää nyt selkänsä Manner-Euroopalle. Britannian mannermaa-sulkemus oli yli 200 vuotta sitten (1806–1814) Napoleonin luoman kauppasaarron tavoite. Miten britit 21. vuosisadalla itse päätyivät samaan?

Kaikilla puolueilla on vaikeuksia saada jäseniään liikkeelle keskustelemaan EU:n tulevaisuudesta. Vuoden 2016 Iso Britannian Brexit -äänestyksestä on tehty ainakin kaksi elokuvaa, jotka kertovat gutenbergilaisen aikakauden päättymisestä ja uuden digitaalisen datan ja algoritmien aikakauden läpimurrosta. ”The Great Hack” (Netflix 2019) kertoo Cambridge Analytican roolista 2016 Brexit-kampanjassa ja yhteydestä Donald Trumpin kampanjaan. ”Brexit: The Uncivil War” (HBO Nordic 2019) kertoo Britannian kahden kampanjan kilvasta, josta voittanut kampanja ”Vote Leave – Take Back Control” saavutti voiton tunteisiin vetoamalla, kun taas ”Britain stronger in Europe” hävisi kansanäänestyksen vetoamalla järkeen, työpaikkoihin ja talouteen. Vaalien ratkaisijat olivat yhteiskunnan ulkopuoliseksi kokeneet ryhmät, joiden tärkeinä pitämiä asioita – pieniä asioita – yhteiskunta ei ollut huomioinut. Elokuvat kertovat kumpainenkin vaikeuksista, joita perinteinen media kohtaa sosiaalisen median luomassa ”totuuden jälkeisessä ajassa”, mutta myös journalismin totuutta luovasta ja läpivalaisevasta voimasta, kun sille tarjotaan aikaa ja voimavaroja. Voittaneen kampanjan aivot – Dominic Cummings – aloitti pari viikkoa sitten Britannian uuden pääministerin Boris Johnsonin poliittisena strategina.

Liikettä passiiviseen kansanosaan sai sosiaalisen median tietokantojen kaappaukset ja nettipropaganda. Näitä kokeiluja tehtiin aikaisemmin muissakin maissa, mutta Britanniasta tuli ensimmäinen eurooppalainen kehittynyt vaaliareena, jonka kokemukset kesältä 2016 siirrettiin Yhdysvaltoihin presidentti Trumpin vaalikampanjan tueksi. Sittemmin menettelytavat Britanniassa todettiin vaalivilpiksi ja Yhdysvalloissa netin käyttäjien henkilötietojen väärinkäytöstä oikeus määräsi 5 miljardin dollarin sakot Facebookille.

Turun Eurooppa-Foorumi on ajassa kiinni ja täysin uusi keskustelufoorumi osallistua suomalaiseen EU-keskusteluun. On jännittävää nähdä, ketkä kaikki poliittiset päättäjät antavat panoksensa Turussa pidettäviin keskusteluihin, joita voi seurata paikan päällä, verkossa ja useimmissa tiedotusvälineissä. Jokavuotiseksi tarkoitettu Eurooppa-Foorumi tarjoaa palvelualustan puolueille, järjestöille, yrityksille ja yhteiskunnallisille instituutioille käydä monipuolista, moniarvoista ja ajassa kiinni olevaa keskustelua Euroopan ja Suomen tulevaisuudesta. Tervetuloa Turkuun!

Anders Blom

Eurooppa-foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja