Puoluetentti kokoaa puolueiden edustajat Turun Eurooppa-foorumiin 31.8.2019

Eurooppa-foorumi Turussa ry. ja Turun Sanomat järjestävät eduskuntapuolueiden paneelin lauantaina 31.8 klo 12.30 Vähätorin tapahtumalavalla.

Turun Sanomien pääkirjoitustoimittaja Ari Niemen juontamaan paneeliin saapuvat vastaamaan Eurooppa-aiheisiin väitteisiin Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska, RKP:n kansanedustaja Sandra Berqvist ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki. SDP:n, Vihreiden ja Kristillisdemokraattien edustajat ilmoitetaan myöhemmin.

– Lauantain puoluetentti keskellä kauneinta Turkua kruunaa koko Turun Eurooppa-foorumin. Tilaisuus on näkyvä paikka tuoda esille suomalaisten puolueiden toisistaan eroavat näkemykset Euroopan-unionin tulevasta suunnasta, kertoo Turun Eurooppa-foorumin projektipäällikkö Väinö Kuusinen.

Puoluetentin lisäksi Turun Eurooppa-foorumissa järjestetään perjantaina 30.8. Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen kyselytunti, Eurooppa-asioista eduskunnassa vastaavan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen, ja lopuksi kuullaan Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen johdolla hallituksen EU-linjapuhe.

Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa toista kertaa 29.–31.8.2019. Tapahtumien määrä on viime vuodesta tuplaantunut: kolmen päivän aikana erillisiä tapahtumia on viitisenkymmentä, ja foorumiin on tulossa satoja politiikan ja talouden huippuvaikuttajia. Eurooppa-foorumin tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Katso koko Eurooppa-foorumin ohjelma: www.europeforum.fi/ohjelma

Populismi, arktinen ulottuvuus ja nuorten ilmastoahdistus puhuttavat

Eurooppa-foorumi on aidosti kolmikielinen tapahtuma. Torstaina 29.8. ruotsiksi keskustellaan populismin vaikutuksista Euroopan unionissa. Kommuntorgetin toimituspäällikkö Dan Lolaxin johtamaan keskusteluun osallistuvat entinen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors, professori Kimmo Grönlund, RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids ja europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Torstaina järjestetään englanniksi liikenneverkkoihin keskittyvä keskustelu, kun TEN-T-strategian käytännöistä Suomen ja Ruotsin välillä otetaan mittaa. Keskustelemassa ovat mukana Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, europarlamentaarikko Henna Virkkunen, pääsihteeri Maria Nimvik Stern ja projektijohtaja Johan Hjelm Tukholman maakuntavaltuustosta, apulaisyksikönpäällikkö Philippe Chantraine Euroopan komissiosta ja valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Perjantaina 30.8. pohditaan arktista ulottuvuutta, kun komission suurlähettiläs Jari Vilèn kertoo Jean-Claude Junckerin toimeksiannosta valmistelemastaan raportista, jossa hahmotellaan suuntaviivoja tulevan komission seuraavaksi arktiseksi politiikaksi. Raportissa suositellaan uutta arktisen strategian laatimista EU:lle, sillä alueen kasvanut geopoliittinen merkitys aiheuttaa paineita Euroopan unionille kestävien ja ympäristöystävällisten säädösten luomiseen.

Lauantaina 31.8. järjestetään nuorten ilmastoahdistukseen pureutuva keskustelu yhdessä nuorten kanssa. Keskusteluun osallistuvat Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Jouni Keronen, europarlamentaarikko Ville Niinistö, Turun nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho, Turun yliopiston maantieteen professori Jukka Käyhkö ja valtakunnallisesti tutuksi tullut ilmastolakkoilija Atte Ahokas.

Lataa ilmainen mobiilisovellus ja osallistu keskusteluun

Eurooppa-foorumissa on käytössä mobiilisovellus, jonka kautta voi paitsi tutustua foorumin ohjelmaan myös kommentoida EU-asioita, esittää puhujille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Sovellus löytyy sovelluskaupoista nimellä Turun Eurooppa-foorumi, ja se toimii Android, iOS- ja Windows-laitteilla. Sovelluksen voit ladata myös tapahtuman sivujen kautta: www.europeforum.fi/app

Eurooppa-foorumia on mahdollista seurata reaaliajassa livelähetyksinä. Livelähetykset löytyvät foorumiviikolla osoitteesta www.europeforum.fi/live. Tallenteet ovat katsottavissa myös foorumin jälkeen. Lisäksi kaikilla tapahtumapaikoilla on viestiseinä, joka kannustaa kommentoimaan ja kysymään tilaisuuden aikana.