Turun Eurooppa-foorumi valloittaa Vähätorin ja pääkirjaston alueet 29.–31.8.2019

Turun Eurooppa-foorumi tuo Turkuun satoja politiikan ja talouden huippuvaikuttajia keskustelemaan EU-asioista ja Euroopan tulevaisuudesta yhdessä yleisön kanssa. Suurin osa foorumin ohjelmasta tapahtuu Vähätorin alueella sekä pääkirjaston Studiossa ja Kirjastopihalla.

Perjantaina 30.8. järjestetään Akatemiatalolla Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen kyselytunti ja Eurooppa-asioista eduskunnassa vastaavan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen. Lopuksi kuullaan Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen johdolla hallituksen EU-linjapuhe.

Ministereistä Eurooppa-foorumiin osallistuvat lisäksi elinkeinoministeri Katri Kulmuni sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Puoluejohdosta keskustelemassa foorumin tapahtumissa ovat RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Foorumin tilaisuuksissa ovat puhumassa ja tavattavissa myös europarlamentaarikot Heidi Hautala, Eero Heinäluoma, Elsi Katainen, Miapetra Kumpula-Natri, Ville Niinistö, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa, Nils Thorvalds ja Henna Virkkunen.

Kaikille avoimet tilaisuudet kutsuvat keskustelemaan muun muassa taloudesta, demokratiasta EU:ssa ja ilmastoasioista

Eurooppa-foorumi käynnistyy talouspäivillä (29.–30.8.) vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, joiden aikana puhuttavat muun muassa EU:n sisämarkkinakysymykset, epävarmuuden aika ja vakauden luominen Euroopassa, digitalisaation mahdollisuudet ja haasteet EU:ssa sekä EU:n kilpailukyky globaaleilla ruokamarkkinoilla.

Talouspäivien aikana puhujina ovat muun muassa elinkeinoministeri Katri Kulmuni, kabinettipäällikkö Risto Artjoki Euroopan komissiosta, EK:n Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich, Elisa Oyj:n toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työnantajaryhmän puheenjohtaja Jacek Krawczyk, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, ajatushautomo Bruegelin pääekonomisti Nicolas Véron, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Demokratia EU:ssa on esillä kaikkina kolmena tapahtumapäivänä 29.–31.8. Torstaina 29.8. Eurooppa-torilla puhuttaa muun muassa aihe ”Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio – onko EU:n perustavat arvot haastettu?”, ja Vähätorilla käydään keskustelu EU-kansalaisaloitteesta ja kansalaisaktiivisuudesta.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käydään perjantaina 30.8. Vähätorilla suuri EU:n tulevaisuus -keskustelu. Lauantaina 31.8. on vuorossa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen, Ylen, Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien järjestämä ”Keskustelu eurooppalaisesta sananvapaudesta” sekä ”Väitteitä EU:sta” -puoluetentti.

Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat Eurooppa-foorumissa esillä torstaina 29.8. Eurooppa-torilla aiheella ”Energia- ja ilmastopolitiikka –  Suomi Euroopan ongelmien ratkaisijana” sekä perjantaina 30.8. paneelissa ”Itämeren suojelu – Eurooppalaisella yhteistyöllä”. Ympäristöteema huipentuu lauantaina keskusteluun nuorten näkökulmasta ilmastonmuutoksen haasteen ratkaisemiseen.

Eurooppa-torilla tapahtuu 29.–31.8.

Turun pääkirjaston Kirjastopihalla sijaitsee koko foorumin ajan Eurooppa-tori, johon voi tulla kuulemaan ajankohtaisista EU-asioista sekä tapaamaan ja keskustelemaan EU-asiantuntijoiden kanssa itseä askarruttavista kysymyksistä.

Eurooppa-torilla aiheina ovat niin uramahdollisuudet EU:ssa, demokratia, Suomen EU-puheenjohtajuuskausi, ympäristökysymykset kuin EU-myyttien murtaminen. Esittelypisteitä torilla on yhteensä 23, mukaan lukien lähes kaikki eduskuntapuolueet.

Eurooppa-tori on avoinna 29.–30.8. klo 10–17 ja 31.8. klo 10–15.

Katso koko Eurooppa-foorumin ohjelma: www.europeforum.fi/ohjelma