I augusti–september samlar Europaforumet medborgare och toppnamn inom politik, ekonomi och forskning.

Finlands och Europas framtid diskuteras igen på årets Europaforum 30.8–1.9. i Åbo. Efter pandemiåren kommer evenemanget igen ligga närmare medborgarna och locka alla att delta i en öppen diskussion. Årets tema för Europaforumet är Europa i förändring. 

Syftet med temat Europa i förändring är att väcka en medborgardebatt om de förändringskrafter som skakar om Europa. Säkerhetsläget är fortfarande allvarligt i och med Rysslands anfallskrig. Samtidigt kräver den gröna övergången att medlemsländerna har förmåga att göra nya investeringar, men också att anpassa sig till att minska utsläppen. 

– I år förbereder man sig både för presidentvalet och EU-valet, där väntar medborgarna på att få svar på dessa utmaningar. Finlands Europapolitik när den nya regeringen inleder sitt arbete och utrikespolitiken efter Nato-medlemskapet är också aktuella teman, säger Matti Niemi, Europa-forum i Åbo rf:s ordförande.   

Ett stort antal ledande politiker och toppexperter inom vetenskap, ekonomi och politik deltar i diskussionerna om dagens heta frågor. 

– Både för Åbobor och nationella beslutsfattare är Europaforumet en viktig plats för att diskutera aktuella frågor inom Europa- och utrikespolitiken. Det är viktigt för Åbo stad att vara med och stöda denna diskussion, säger Åbo stads borgmästare Minna Arve

Fyllt med frågor i dagarna tre 

Onsdagen fokuserar på gränssnittet mellan vetenskap och Europa, samt på frågor som gäller den inre marknaden. Programmet ordnas av bl.a. Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola samt Finsk Handel och Teknologiindustrin. 

På torsdag inleds programmet med ett öppningsanförande av kommissionär Jutta Urpilainen. Dessutom fokuserar programmet på nyckelfrågor inom den europeiska ekonomiska politiken, bl.a. Finlands Banks och Europeiska investeringsbankens program. 

På fredagen utlovas diskussion om utrikes- och säkerhetspolitiken bl.a. program ordnat av CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Även arbetslivsfrågor tas upp i programmet som ordnas av FFC och FTFC. 

Se hela programmet för forumet: https://europeforum.fi/ohjelma/ 
Programmet kompletteras kontinuerligt under våren och sommaren.  

I Europaforumets program finns också många möjligheter för unga att delta i diskussionen. Du kan delta i hela det tre dagar långa evenemanget live på webben. 

Den politiska och ekonomiska hösten börjar även i år i Åbo – välkommen med!