Europaforumet startar på torsdagen 27.8. – Kom med och lyssna och kommentera på livesändningen!

Europaforumet som räcker i två dagar börjar på torsdagen 27.8. och alla är välkomna med för att diskutera och ställa frågor i livesändningen på adressen www.europeforum.fi. Man kan delta med att kommentera och ställa frågor via mobilappen, på evenemangwebbplatsen och på Twitter. Diskussionerna sparas och alla kan se dem senare till exempel på YouTube.

Från livewebbplatsen kommer man också till Europatorget, där forumets arrangörer presenterar sin verksamhet.

Europaforumet är ett nationellt diskussionsforum som arrangeras i samarbete mellan medborgarorganisationer och offentliga makten där vem som helst kan delta i samtalen med politiker, beslutsfattare och sakkunniga.

Finland har varit 25 år i EU – Europadiskussionen är nu viktigare än någonsin

I centret för evenemanget i år är Finlands 25-åriga EU-medlemskap, Green Deal och utrikespolitiken samt organisationerna och ungdomen. I evenemanget som öppnar den finska politiska säsongen deltar experter, beslutsfattare och publiken under två dagar i högklassiga diskussioner där bland annat kommissarien Jutta Urpilainen och finansministern Matti Vanhanen är som talare.

Under två dagar behandlas i ungdomsorganisationernas program bland annat EU:s globala roll samt EU:s relationer med Kina och Afrika. Även kommissarien Jutta Urpilainen deltar i ungdomarnas EU-toppmöte och i att granska dess resultat.

På Europaforumets ekonomi- och vetenskapsdag på torsdagen 27.8. fördjupar vi oss i effekterna av Green Deal samt i Östersjöns tillstånd och regionens utmaningar. Dessutom talas det om Åbo hälsokluster som en draghäst för europeiska forskningen, om säkra datanät i kärnan av en hållbar digital tillväxt samt om fast fashion och EU:s roll i att främja företagsansvaret.

I ett av Utrikespolitiska institutets programledare Juha Jokela modererat samtal reflekteras de året 1995 i Europeiska unionen anslutna Finlands, Sveriges och Österrikes relation till Europeiska unionen i framtiden.

På fredagen den 28.8. möts politik och vetenskap då på programmen behandlas framför allt Finlands 25-åriga väg i EU och därtill vänds blicken mot framtiden: hurdan Europa vill Finland ha? Vart är EU och Finland på väg? I kommissionärdiskussionen diskuterar kommissionären Jutta Urpilainen samt före detta kommissionärer Jyrki Katainen och Erkki Liikanen. Arbetsmarknadsorganisationerna diskuterar på fredagen om Finlands nästa 25 åren i EU.

På seminariet ”Stabilitet och välstånd – Europapolitiken som en del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik” diskuterar bland annat finansministern Matti Vanhanen, kommissionären Jutta Urpilainen, MEP Alviina Alametsä, Eurooppanuoret ordförande Iiris Asunmaa, Chef för EU:s militärstab Esa Pulkkinen, chef Mika Aaltola, direktören för generaldirektoratet för försvarsindustri och rymdfrågor i Europeiska kommissionen Timo Pesonen samt riksdagsledamöterna Ilkka KanervaMika Niikko och Erkki Tuomioja. Seminariet öppnas av minister Pertti Salolainen. Som programvärd är Yles EU-korrespondent Susanna Turunen.

>> Rikta dig mot Europas framtid och kom med till Europaforumet 27.–28.8.2020 på adressen www.europeforum.fi/sv!